فرضیه تعداد کم پسران برای ازدواج رد شد

 

  پسر برای ازدواج کم دارید؟!


عنوان مطلب سوالی است که این روزها مخاطبین زیادی از ما می‌پرسند، که در این مطلب براساس گزارشی از خبرآنلاین به بررسی آماری این موضوع می‌پردازیم!


براساس آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که به بررسی تفاوت‌های جنسیتی و وضعیت ازدواج در کشور پرداخته است، فرضیه کم بودن تعداد پسران در مقایسه با دختران و تاثیر آن بر مقوله ازدواج به کلی رد می‌شود.

آن‌هایی که گه‌گاه ریشه‌های ازدواج نکردن هم سن‌های خود را جویا می‌شوند، بعضا به یک پاسخ می‌رسند: کیس مناسب پیدا نکرده‌ایم. این اتفاق در گفتمان عمومی این سال‌ها برای دختران بیش تر مطرح می‌شود، به این معنا که عموما در برخی محافل مطرح می‌شود که پسران کم شده‌اند و افزایش تعداد دختران در مقایسه با پسران باعث شده است که در اصلاح «کیس ازدواج» برای دختران کم باشد. اما آمارهای رسمی و بررسی آنها نشان می‌دهد این ادعا، ادعای صحیح و درستی نیست و واقعیت را در جای دیگری باید جست.

براساس آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که به بررسی تفاوت‌های جنسیتی و وضعیت ازدواج در کشور پرداخته است، فرضیه کم بودن تعداد پسران در مقایسه با دختران و تاثیر آن بر مقوله ازدواج به کلی رد می‌شود.

استدلال پژوهشگر این سازمان درباره رد کمبود پسر در مقایسه با دختران در سن ازدواج این است که براساس آخرین سرشماری، تعداد پسران هرگز ازدواج نکرده در گروه‌های سنی ۱۵ تا ۳۴ بیش از دختران است. به‌طوری‌که در سال ۱۳۹۰ بیش از ۵۵۸ هزار نفر از مردان در گروه سنی ۳۰ تا ۳۴ ازدواج نکرده‌اند، در حالی که این رقم برای دختران در این گروه سنی ۵۳۳ هزار نفر است.

گزارش آماری

 

مسئله كمبود مردان در مقایسه زنان نیز پدیده جمعیتی نبوده و تنها در صورتی موضوعیت دارد كه به لحاظ عرفی و هنجاری مردان اصرار به ازدواج با زنانی كوچكتر از خود داشته باشند. بنابراین مضیقه ازدواج نیز موضوعی اجتماعی فرهنگی است نه مسئله جمعیتی. 

اما آن چیزی که باعث می‌شود ماجرای کمبود کیس ازدواج برای دختران در جامعه ایران را اندکی به واقعیت نزدیک کند، تبصره‌های فرهنگی است. به طوریکه مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارش خود آورده است: «با توجه به اینكه در نظام عرفی ازدواج در ایران، مردان تمایل دارند با زنانی كوچك‌تر از خود ازدواج نمایند و این میزان معمولا یك فاصله سنی 3- 5 ساله است باید بررسی شود در‌صورتی‌كه مردان با زنانی كوچكتر از خود ازدواج كنند وضعیت به چه شكلی خواهد بود. 

همانطور كه در جدول قابل مشاهده است تفاضل مردان هر گروه سنی با زنان یك پنجه كوچكتر نشان از كمبود مردان در سن ازدواج و فزونی زنان به ویژه  در گروه سنی 25_29 ساله و 30_34 ساله دارد. امری كه می‌تواند در صورتی كه مردان اصرار به ازدواج با زنان كوچكتر از خود داشته باشند (تمایلی فرهنگی) منجر به كاهش ازدواج در این دو گروه سنی باشد.

بررسی دیتاهای این جدول نشان می‌دهد وقتی تعداد مردان ازدواج نکرده را با زنان ازدواج نکرده در یک پنجه کوچک تر از خود مقایسه کنیم، به این واقعیت می‌رسیم که در این بین، تعداد دختران ازدواج نکرده کمتر می​‌شود و این آمار تاییدی است بر این ادعا که پسران ایرانی با دختران کم‌سن‌تر از خود ازدواج می‌کنند و این اتفاق باعث می‌شود که در گروه سنی ۳۰ تا ۳۴ سال، کیس ازدواج برای دختران کم‌تر باشد.

به بیان مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی «مسئله كمبود مردان در مقایسه زنان نیز پدیده جمعیتی نبوده و تنها در صورتی موضوعیت دارد كه به لحاظ عرفی و هنجاری مردان اصرار به ازدواج با زنانی كوچكتر از خود داشته باشند. بنابراین مضیقه ازدواج نیز موضوعی اجتماعی فرهنگی است نه مسئله جمعیتی» 

 

گزارش آماری

  

سهم دختران و پسران از تجرد قطعی​:

همانطور كه ملاحظه می‌شود تعداد مجردین واقع در سن 15_34، براساس سرشماری نفوس و مسكن سال 1390، 15 میلیون و 43 هزار نفر هستند. این میزان برای مردان 8 میلیون و 836 هزار نفر و برای زنان 6 میلیون و 206 هزار نفر گزارش شده است.

ازسوی دیگر داده‌های جدول فوق نشان می‌دهد نسبت تجرد به تناسب افزایش سن افراد، كاهش پیدا می‌کند. به نحوی كه اگرچه 97 درصد مردان 15_19 مجرد هستند، اما این میزان برای گروه سنی 24_20 به 77 درصد، برای گروه سنی 25_29 به 40 درصد و برای گروه سنی 30_34 به 15 درصد كاهش یافته است. این میزان برای زنان در سن 15_19 سال 78 درصد، سن 20_24 سال 47 درصد، سن 25_29 سال 26 درصد و سن 30_34 سال 15 درصد است. بدین‌ترتیب كه در بازه‌ی سنی 15_19 سال میزان تجرد بیش از سایر گروه‌های سنی است.

علاوه بر این بررسی درصد مجردین در هر بازه سنی نشان می‌دهد تعداد زنان مجرد در تمامی ٨گروه سنی (34_15 سال) كمتر از مردان است. با این حال این درصد هرچه سن افراد بالاتر می‌رود به یكدیگر نزدیكتر می‌شود. به نحوی كه در بازه‌ی سنی 30_34 سال برای مردان و زنان تقریباً رقمی معادل 15 درصد رسیده است. بدین ترتیب در بازه سنی 15_34 سال با وضعیت نگران كننده‌​تری در حوزه زنان روبرو نیستیم. با این حال بررسی افراد در آستانه تجرد قطعی (49_35 سال) نشان از تغییر این وضعیت دارد.​

 

گزارش آماری

 

گزارش آماری

 

  منبع: خبر آنلاین - محمد‌حسین نجاتی